Compozitorul Eugen Doga este invitatul lui Adrian Artene în cadrul podcastului ALTCEVA ce va difuzat sâmbătă, 21 ianuarie. Întrebat dacă a perceput propriul har ca pe o povară, Eugen Doga spune că acest har vine cu datoria de a-l returna către lume, sub forma muzicii pe care o creează.
„Este o datorie. Dumnezeu ți-a împrumutat acest har pe care trebuie să-l întorci. Nu poți trăi toată viața cu datorii. Acestea trebuie convertite și transmise mai departe. Intuitiv am simțit acest lucruri. Îmi era rușine dacă o zi nu făceam nimic”, spune compozitorul.
Eugen Doga s-a născut în anul 1937 în satul Mocra din Transnistria. A studiat la Școala de muzică „Ștefan Neaga” din Chișinău, apoi la Conservatorul de stat și la Institutul de Arte „Gavriil Muzicescu” din Chișinău .
Talentul incontestabil al lui Eugen Doga a fost recunoscut și de UNESCO, valsul inclus în coloana sonoră a filmului “Gingaşa şi tandra mea fiară” fiind numit a patra capodoperă muzicală a secolului XX.
Valsurile sale au fost cântate în deshiderea a trei ediții ale Jocurilor Olimpice și au fost coloana sonoră a peste 200 de filme (Lăutarii, Șatra, Maria Mirabela etc.)
Eugen Doga a fost decorat de șase președinți: Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Vladimir Putin, Traian Băsescu, Vladimir Voronin și Maia Sandu.
Urmărește podcastul integral cu Eugen Doga doar pe canalul de YouTube Altceva cu Adrian Artene.